desnodeplannenvanverhuurders

Huurverlaging voor mkb'ers, wat zijn de mogelijkheden?

Voor veel ondernemers drukt de huur van een winkelpand zwaar op de begroting. Recent bleek dat niet alleen warenhuis V&D in de problemen zit en moeite heeft de huur te betalen, ook modeketen Miss Etam vroeg om uitstel van huurbetaling. En ook veel mkb'ers hebben moeite de huurpenningen te betalen.

Niet alleen lijken de huurprijzen onder druk iets meer vloeibaar te worden, maar ook denken kleinere ondernemers steeds meer na over hoe ze hun huurkosten kunnen verlagen. Waar liggen de mogelijkheden voor mkb'ers?
Hans van Gennep van kantoorboekhandel De Ganzenveer in Helmond waarschuwde enkele jaren geleden al voor toenemende leegstand in de winkelstraten. Hij bepleitte een aanpassing van de huren van winkelpanden. "Gezien de financiële situatie van winkels hebben alle partijen in de binnenstad er belang bij om de stadscentra leefbaar te houden. Als we het tij niet keren, wordt het heel donker in het centrum van veel Nederlandse steden."

Gesprek aangaan
Nico Fierloos van Arca Retail Vastgoed Adviseurs ziet mogelijkheden voor zowel ondernemers en verhuurders. "Het is een kwestie van het gesprek aangaan. Niet alle verhuurders staan er voor open, maar negen van de tien keer komt men samen wel tot een oplossing. In de basis kan een huurcontract na 5 jaar worden gewijzigd. Voor ondernemers is er echter een andere belangrijke vraag: hoe flexibel ben ik met mijn formule en moet ik wel hier in dit pand blijven zitten?"

Er is namelijk volop keuze. Volgens Susanne van Dijk van VNO-NCW is Nederland koploper voor wat betreft aantal vierkante meters winkelruimte per inwoner. "Desondanks is de huurprijs op bepaalde plekken nog te hoog. De situatie in de winkelstraat is echter veroorzaak door een samenloop van omstandigheden: onder meer de crisis, veranderend consumentengedrag en een verschuiving van fysieke winkel naar online. Toch zijn het nog altijd ondernemers zelf die uiteindelijk bepalen waar ze zich vestigen en met welke huurprijs ze instemmen."

Verlaging van 20%
Eigenaar Leon van der Steijn van kledingwinkel So Today in Helmond ging anderhalf jaar geleden met succes in overleg met de verhuurder van zijn winkelpand over huurverlaging. "De financiële omstandigheden werden steeds lastiger. Wij vonden een tegemoetkoming dan ook gepast. Volgens onze particuliere verhuurder was dat geen probleem. Die ziet ook dat het een wisselwerking is: als wij het financieel niet meer kunnen bolwerken en de zaak moeten sluiten, verliest hij zijn huuropbrengst. Daarop hebben we afgesproken de huurprijs met 20 procent te verlagen. Ook betaalde ik eerst drie maanden vooruit, maar dat hoeft nu niet meer."

Ook kleine winkels
Peter Stevens van Lagerehuur.nl bemiddelt namens ondernemers op het gebied van huurprijsverlagingen. "Wij krijgen steeds meer verzoeken van zowel individuele winkeliers als franchisenemers. Die vragen: 'kunnen wij dat ook?' Onlangs hebben we dat succesvol gedaan voor een winkelier met twee drogisterijen in Gorinchem. Maar ook kleine winkels, zoals een paar snackbars in het zuiden van het land, hebben we geholpen. We realiseren huurprijsverlagingen van 15 tot 30 procent."

Zijn bedrijf Lagerehuur.nl neemt ondernemers een dergelijk proces van huurprijsverlaging volledig uit handen. "Eerst stellen wij voor 375 euro een juridisch haalbaarheidsadvies op. Als de zaak haalbaar blijkt, dan werken we vervolgens op basis van no cure no pay. Als het lukt om met de verhuurder een deal te sluiten, dan rekenen als vergoeding 15 procent van de gerealiseerde huurbesparing over een periode van 5 jaar als de ondernemer dat in een keer wil betalen. Betalen in maandelijkse termijnen kan ook, maar dan wordt de prijs 20 procent van de 5-jarige huurbesparing. De ondernemer heeft dan 2,5 jaar de tijd om de rekening te betalen."

http://www.dezaak.nl/huurverlaging-voor-mkb-ers-wat-zijn-de-mogelijkheden--7763578.html