NOS winkeliersdwingenlagerehuuraf864x486

Winkeliers dwingen lagere huur af.

bron: NOS - Het lukt winkelketens steeds vaker om huurverlagingen af te dwingen bij de verhuurder. Winkeliers betalen voor sommige winkelpanden tot 30 procent minder huur.

Warenhuisketen V&D sprak eerder met een groep verhuurders af minder huur te betalen. Er zijn meer ketens die afspraken over lagere huren hebben gemaakt, zegt onder anderen Peter Koet van Retail Vastgoed Adviseurs. Hij heeft onder meer voor Livera, Intersport en Handyman onderhandelingen met verhuurders gevoerd.

"Pandeigenaren zien in dat de omzet in detailhandel terugloopt. De leegstand neemt toe. Ze moeten met de markt meebewegen."
Tweedeling

Uit cijfers van vastgoedadviseur JLL blijkt dat de huren van winkelpanden al vijf jaar op rij dalen. Afgelopen jaar ging er meer dan 2 procent van de huren af.

"We zien een tweedeling in de markt", zegt Sven Bertens, onderzoeker bij JLL. "In de grote winkelstraten zie je de huurprijs nog stijgen. In de middelgrote en kleine steden zien we de leegstand oplopen en dalen de huurprijzen."
Rechter

Winkeliers kunnen een verhuurder vragen om de huur te verlagen of via de rechter een huurverlaging afdwingen. Dat kan na een huurperiode van vijf jaar. De huurder moet dan aantonen dat winkeliers in dezelfde straat aannemelijk minder huur betalen.

http://nos.nl/artikel/2027181-winkeliers-dwingen-lagere-huur-af.html